Sievi Element Oy:ssä noudatettu vuosi paikallista sopimusta

TIEDOTE 8.9.2023

Työn tuottavuus noussut voimakkaasti, henkilöstön vaihtuvuus painui nollaan


Kesällä tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun puuelementtejä ammattirakentajille valmistavassa Sievi Element Oy:ssä ryhdyttiin noudattamaan paikallista sopimusta työehdoista. Kokemukset paikallisesta sopimisesta ovat hyvät, sanovat kaksivuotisen sopimuskauden puolivälissä sekä työntekijöiden että työnantajan edustajat.

Sievi Elementin paikallinen sopimus koskee muun muassa palkkausta ja tuotantopalkkiojärjestelmää, työaikoja, sosiaalisia määräyksiä sekä henkilöstön työsuhde-etuja.

Paikalliseen sopimukseen sisältyvä uusi tuotantopalkkiojärjestelmä on näkynyt työntekijöiden tilipussissa positiivisesti, sanovat elementtitehtaan tuotannossa vuorovastaavina työskentelevät Jukka Suotula ja Joni Kulmala. Suotula toimii myös työntekijöiden luottamusvaltuutettuna paikalliseen sopimiseen liittyvissä asioissa.

– Raha on kuitenkin se asia, minkä takia töissä käydään, ja siksi tärkeä. Uusi tuotantopalkkiomalli on varmasti yksi syy siihenkin, että väki on pysynyt töissä, Suotula ja Kulmala viittaavat henkilöstön vaihtuvuuteen.

Jokainen työntekijä voi vaikuttaa tuottavuuteen omalla työllään ja sitä kautta tuotantopalkkioon.

– Minun kohdalla se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vuorovastaavana etsin ratkaisuja siihen, että tuotanto on sujuvaa eikä pullonkauloja pääse syntymään, Joni Kulmala sanoo.

Kun Sievi Element viime vuoden keväällä ilmoitti, että elementtitehtaalla siirrytään paikalliseen sopimiseen, Teollisuusliitto julisti tehtaalle lopulta 102 päivää kestäneen lakon.

– Lakon päätyttyä tilanne rauhoittui, ja olemme päässeet keskittymään työntekoon hyvässä ilmapiirissa, vuorovastaavat kertovat.

 

 

Kapasiteetti myyty lähes täyteen loppuvuodeksi

 

Myös työnantajaa edustava Sievi Elementin liiketoimintajohtaja Markus Göös on tyytyväinen kuluneeseen vuoteen.

– Sen jälkeen, kun paikallinen sopimus otettiin käyttöön, tuottavuus elementtitehtaalla on noussut peräti 25 prosenttia, ja olemme saaneet toimitettua markkinoille lisää kapasiteettia. eNPS-luku, joka kertoo työntekijöiden halukkuudesta suositella omaa työpaikkaansa, on korkeammalla kuin vanhan sopimuksen aikana. Henkilöstön vaihtuvuutta ei ole ollut lainkaan viimeisen vuoden aikana, Göös luettelee.

Myös tilauskanta on hänen mukaansa hyvällä tasolla.

– Elementtitehtaan kapasiteetti on myyty lähes täyteen vuoden loppuun asti. Töitä tehdään kahdessa vuorossa, ja jonkin verran palkkaamme lisää henkilöstöä, jotta saamme kohteet tehtyä.

Suomessa rakennusala on sukeltanut voimakkaasti yli vuoden ja myös isoja suomalaisrakentajia on ajautunut konkurssiin.

– Sievi-konsernia, johon myös Sievi Element kuuluu, auttaa nykyisessä markkinatilanteessa monijalkainen liiketoimintamalli, jonka ansiosta emme ole pelkästään asuntorakentamisen varassa, sanoo Sievi Group Oy:n toimitusjohtaja Juha-Matti Silver.


– Talopakettirakentaminen meilläkin pienenee mutta ei niin paljon kuin alalla yleensä. Sen sijaan Sievi Elementin ulosmyynti säilyy ennallaan, ja hyvinvointitilojen rakentaminen lähes ennallaan. Ennakoimme tämän vuoden liikevaihdoksi noin 62 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 80 miljoonaa. Pudotusta voi pitää näissä oloissa kohtuullisena, Silver toteaa.

Hän esittää toiveen Suomen hallitukselle, joka ratkoo asuntorakentamisen ongelmia budjettiriihessä.

– Toivon, että kehitettävät ratkaisut palvelevat myös omistusasujia sekä pientalorakentajia. Esimerkiksi arvolisäveron hetkellinen alentaminen talopakettikaupoissa rohkaisisi kuluttajia rakennuttamaan taloja, vaikka viitekorot ovat korkealla.

 

 

Lisätiedot:

Markus Göös, liiketoimintajohtaja
Sievi Element Oy
puh. 050 405 9315
markus.goos@sievielement.fi

 

Juha-Matti Silver toimitusjohtaja
Sievi Group Oy
puh. 044 557 9854
juha-matti.silver@sievigroup.fi